Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-04-30@00:49:26 GMT

تِمْپِرا چیست و چه کارایی دارد؟

تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۶۷۱۵۰۱

چسب‌رنگ، رنگ محلول در آب است که با نوعی مادهٔ چسبنده ساخته می‌شود. ناطقان: چَسب‌رَنگ (tempera)،  رنگ محلول در آب است که با نوعی مادهٔ چسبنده ساخته می‌شود. به اثری که از طریق آمیختن رنگ محلول در آب با نوعی مادهٔ چسبنده ساخته می‌شود نیز اثر چسب‌رنگ گفته می‌شود. چسب‌رنگ تکنیکی قدیمی در نقاشی است که در آن ماده رنگی معمولاً با زرده تخم مرغ ترکیب می‌شود و بعد از ترکیب با آب برای کشیدن بر روی تابلو آماده می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این شیوه پس از خشک شدن رنگ‌ها روشن‌تر به نظر می‌رسند. نقاشی‌هایی که با این شیوه انجام می‌شوند پایداری زیادی دارند به طوری که نقاشی‌هایی از قرن اول پس از میلاد با این شیوه نقاشی هنوز وجود دارد.

رنگی برای نقاشی که از مخلوط رنگیزه، با نوعی بستِ قابل حل در آب، مثل زردۀ تخم مرغ، حاصل می شود. این رنگ را می توان با آب رقیق کرد، و ارزش آن به سبب رنگ های قوی نیمه شفافی است که فراهم می آورد. تمپرا پیش از پیدایش نقاشی رنگ روغن به کار می رفت؛ نوعی از آن را در مصر باستان استفاده می کرده اند. تمپرای تخم مرغ، رایج ترین رنگ برای نقاشی روی تخته در اروپای اواخر قرون وسطا و اوایل دورۀ رنسانس بود. تمپرا از اواخر قرن ۱۵ رفته رفته جای خود را به رنگ روغنی سپرد.

تمپرای تخم مرغ خالص. در تمپرای تخم مرغ خالص، رنگریزۀ معدنی را با زردۀ تخم مرغ و آب مخلوط می کنند و رنگ حاصل را روی جسّو (نوعی بتونۀ گچی) به کار می برند. زردۀ تخم مرغ پس از استفاده، در کار بی رنگ می شود، حال آن که سفیدۀ تخم مرغ ممکن است به رنگ قهوه ای درآید.

تمپرای امولسیونی. در تمپرای امولسیونیاز مخلوط زردۀ تخم مرغ و روغنی تثبیت کننده استفاده می کنند، که امکان رقیق کردن آن را با آب فراهم می آورد. زودتر خشک می شود، و به سبب انعطاف بیشتر، می توان آن را روی بوم با زیرسازی آب بنیان، یعنی جسّو یا آهار، به کار برد. روش قدیمی ایتالیایی را چنّینو چنّینی، یکی از شاگردان جوتّو، توضیح داده ست.

کازئین شبیه تمپرای تخم مرغی است با این تفاوت که آن را با لور سفید تازه و آهک کُشته می سازند و با آب رقیق می کنند. در قرن ۲۰ هم نقاشانی همچون اندرو وایِت، نقاش امریکایی، از تکنیک تمپرا استفاده کرده اند.

تِمْپِرا چیست و چه کارایی دارد؟  

تکنیک تمپرا

تکنیک و نقاشی تمپرا در میان تکنیک‌ها یکی از آنتیک‌ترین و قدیمی‌ترین هاست. ریشه کلمه‌ی تمپرا از فعل ایتالیایی stemperare به معنی حل شدن می‌آید. تمپرا نوعی رنگ طبیعی است که با آب حل شده و با یک چسب طبیعی جهت فیکس شدن و تثبیت روی بوم، تخته یا مقوا ترکیب می‌شود. تاریخچه استفاده از این نوع تکنیک به زمان غارنشینان باز می‌گردد. رنگ‌های تمپرا کاملا طبیعی و گیاهی بوده، زیرا از مشتقات گیاهی و یا حیوانی بدست می‌آید. در یونان بوستان از این تکنیک بر روی چوب زیاد استفاده یم شده که بعد از گذشت زمان تمامی آن‌ها از بین رفته است و کمی از آن‌ها روی سرامیک یا موزاییک‌ها باقی مانده است.
انواع تکنیک‌های تمپرا:

۱- تکنیک چسب رنگ

تمپرای چسب یا چسب رنگ نوعی از تمپرا می‌باشد که برای کار‌های دکوراتیو و استفاده رروی پنل‌ها استفاده می‌شود. این نوع از تمپرا با مخلوط پودر رنگ و چسب‌های حیوانی مانند چسب خرگوش، ماهی یا ژلاتین بدست می‌آید که بسیار درخشنده، اما شکننده می‌باشد. از این تکنیک برای کار در ابعاد کوچک استفاده می‌کنند.

۲- تمپرای موم

تمپرای موم تکنیکی میکس بین نقاشی تمپرا و انکاستیک است. انکاستیک به نوعی نقاشی می‌گویند که در آن رنگ را با موم داغ زنبور عسل ترکیب می‌کنند. این نوع نقاشی در برابر رطوبت بسیار مقاوم است. برای آماده سازی از نوعی موم قابل ترکیب با آب و کمی آهک استفاده می‌شود.

۳- تمپرای تخم مرغ

این نوع تمپرا بین سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ میلادی درایتالیا بسیار مرسوم بود. برای آماده سازی این نوع تمپرا زرده تخم مرغ را با استفاده از سرشاخه‌های درخت انجیر مخلوط کرده و سپس از شاخه درخت، شیره‌ی مایع مانندی خارج و با زرده ترکیب می‌شود که باعث انعقاد بهتر زرده شده و از بوی بد آن نیز در زمان نقاشی جلوگیری می‌کند.

رنگ‌های تمپرا

اکثر رنگ‌ها به صورت پودری و از عناصر طبیعی استفاده می‌شوند که قیمت بالایی نیز دارند. اما بعد از تولید آن‌ها به روش صنعتی کمی کاهش قیمت داشته اند. تنوع رنگ‌ها در تمپرا زیاد نیست و اکثر نقاشان بزرگ دنیا فقط از چهار رنگ اصلی استفاده می‌کرد. منبع: باشگاه خبرنگاران برچسب ها: تمپرا ، چسب رنگ ، ماده چسبنده

منبع: ناطقان

کلیدواژه: چسب رنگ چسب رنگ رنگ ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۷۱۵۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خشم پدر، جان همسر و فرزندش را گرفت

  به گزارش خبرنگار جام‌جم، روزهای پایانی فروردین امسال آتش‌سوزی در یکی از محله‌های مرکزی پایتخت به آتش‌نشانی گزارش شد. نیروهای امدادی به آنجا اعزام شده و توانستند شعله‌های آتش را خاموش کنند. آنها زنی میانسال، شوهر او و پسرشان را که دچار سوختگی شده بودند، به بیمارستان منتقل کردند اما مادر خانواده همان روز فوت شد ولی پسر ۱۱ساله و پدر خانواده تحت درمان بودند تا این‌که دو روز بعد پسر نوجوان هم به‌دلیل شدت سوختگی در بیمارستان فوت کرد اما پدر خانواده که نجات یافته بود، در تحقیقات پلیسی مدعی شد که نفهمیده چطور خانه آتش گرفته و وقتی به خود آمده، همسر و پسرش در میان شعله‌های آتش گرفتار شده و خودش هم می‌خواسته آنها را نجات دهد که دچار حادثه شده است.بنابراین ماموران به تحقیق از همسایه‌ها پرداختند که آنها اعلام کردند زن فوت‌شده با شوهرش اختلاف و درگیری داشته، بارها صدای مشاجره‌شان را بلند شده و آن روز هم صدای مشاجره مادر و پسر با پدر خانواده را شنیدند، سپس صدای کمک‌خواهی از خانه‌شان بیرون آمد که متوجه شدند آتش‌سوزی شده و از آتش‌نشانی کمک خواستند. با جمع‌بندی این اطلاعات مرگ این دو نفر به بازپرس کشیک قتل دادسرای جنایی تهران گزارش شد. در حالی که پدر خانواده منکر آتش‌سوزی مرگبار بود اما شواهد حکایت از آن داشت که او در ماجرا نقش دارد؛ تا این‌که چند روز پیش کارشناسان آتش‌نشانی اعلام کردند آتش‌سوزی عمدی بوده که او با دستور قضایی بازداشت شد و سرانجام دو روز پیش با اعتراف به قتل دو عضو خانواده‌اش گفت: کارم نقاشی ساختمان است. با همسر و پسرم بر سر مسائل مختلف اختلاف داشتم. حتی از پسرم می‌خواستم وقتی برای انجام کار نقاشی ساختمان می‌روم، او نیز با من بیاید اما کار نقاشی ساختمان را دوست نداشت و با من همراهی نمی‌کرد. روز حادثه قرار بود برای نقاشی خانه‌ای در یکی از محله‌های تهران بروم. از پسرم خواستم با من همراه شود اما قبول نکرد و دعوای‌مان شد. ظرف بنزینی را که می‌خواستم برای کار نقاشی ببرم، برداشتم و مقداری از آن را روی خودم پاشیدم و به پسرم گفتم اگر از این رفتارت دست برنداری، خودم را به آتش می‌کشم که توجهی به این تهدیدهایم نکرد. حتی جواب سربالا به من داد که مرا با حرف‌هایش عصبانی‌تر کرد. همین موضوع باعث شد یکدفعه تصمیم بگیرم او را به جای خودم بسوزانم. بخشی از بنزین را روی او پاشیدم و فندک زدم که او آتش گرفت.متهم به قتل ادامه داد: زنم آمد جلو تا شعله‌های آتش را خاموش کند و پسرمان را نجات دهد که چون بنزین روی زمین پخش شده بود، لباس‌هایش آغشته به آن شد و همگی سوختیم. پشیمان شدم و خواستم نجات‌شان دهم که نشد و شعله‌های آتش بخشی از خانه را هم سوزاند. همسایه‌ها خبردار شده و به کمک آتش‌نشانی به خانه‌مان آمدند و آتش را خاموش کردند که من زنده ماندم اما همسر و فرزندم فوت شدند. سرهنگ کارآگاه مرتضی نثاری، معاون مبارزه با جرایم جنایی پلیس آگاهی تهران بزرگ با تایید این خبر به جام‌جم گفت: متهم به قتل همسر و فرزندش در بازداشت به سر می‌برد و تحقیقات از او ادامه دارد. 

دیگر خبرها

  • روغن حیوانی و فواید آن برای سلامتی
  • مراقب باشید؛ این داروها و خوراکی‌ها پلاکت خون را کاهش می‌دهند
  • معروفترین نقاشی جهان اتاق دار می‌شود
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است | در دکترین ما سلاح هسته‌ای وجود ندارد
  • نمایشگاه نقاشی گروهی دانش آموزان ابتدایی شاهرود
  • معاون علمی رئیسی: افرادی که از کشور خارج می‌‎شوند با منِ نوعی مشکل دارند نه با ایران
  • ببینید | پیام خاص امیر قلعه‌نوعی به ملی‌پوشان فوتسال
  • خشم پدر، جان همسر و فرزندش را گرفت
  • رئیسی: تحریم نوعی جنگ است/ در دکترین ما دسترسی به سلاح هسته ای وجود ندارد
  • تحریم نوعی جنگ است | با ترور دانشمندان نمی‌توانند دانش بومی را از ما بگیرند